Reacties Trip!

Aanbeveling Jelte Nieuwenhuis; schrijven begint pas echt als iemand je leest. Redacteur. schrijfcoach. literair agent.

Als Michiel Jansen zijn roman “Trip!” in de jaren negentig had geschreven, dan had Joost Nijsen het uitgegeven bij Podium en dan was het een geheide hit geworden.

Michiel benaderde me een paar jaar terug in mijn hoedanigheid van schrijfcoach, met de vraag wat er nog voor nodig was om zijn roman “Trip!” naar een hoger plan te tillen. Mijn antwoord: niet zo heel veel. Dit verhaal over drie jongens op de drempel van de volwassenheid, die zich storten in het Amsterdamse studentenleven van de vrolijke jaren negentig, inclusief amoureuze escapades en experimenten met drugs en alcohol, bruiste toen al van het leven en zat vol humor en vaart, zonder dat dat ten koste ging van diepte en ontroering, en werkte naar een heerlijke apotheose toe in het zomerse zuiden van Europa.

Ik zag Giphart, ik zag Kluun, maar ook Jacob van Luyn, die bij Podium voor de millenniumwisseling een culthit scoorde met “Para!”

Ik heb Michiel geadviseerd over manieren om zijn verhaal verder strak te trekken en te ontdoen van de her en der nog achtergebleven anekdotische elementen en vervolgens zelf ook redactie gevoerd over de tekst. Dat doe ik normaal eigenlijk nooit binnen mijn coachingspraktijk — en ook als agent acht ik het voeren van een uitgebreide tekstredactie onverstandig, omdat uitgevers vaak niet zitten te wachten op al te zeer strakgetrokken manuscripten, ze willen een tekst die al wel overtuigend maar toch ook nog kneedbaar is. Maar Michiel zocht helemaal geen uitgever. Hij had geen zin in eindeloos leuren bij redacteuren die veel vaker nee zeggen dan ja. En dat snap ik. Niet voor niets vertegenwoordig ik binnen mijn agentschap alleen dat kleine clubje auteurs van wie de boeken zo naadloos aansluiten op mijn persoonlijke smaak dat ze op mijn nachtkastje hadden kunnen liggen.

Maar als er één boek is waarvan ik denk dat het zelfs zonder uitgever op een hele hoop nachtkastjes zou kunnen belanden, dan is het dit. Dus heb je Giphart of “Para!” of “De oesters van Nam Kee” verslonden, waag dan eens een gokje en gun jezelf dit heerlijke boek, te koop bij De Vries Van Stockum in Haarlem of via https://lnkd.in/ewcg3RQy. Zonder kwaliteitsstempel van een uitgever, maar mét het mijne!